Çalışma Alanlarım
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), düşünme biçimini değiştirerek duyguları olumlu yönde değiştirmeye dayalı bir psikoterapi yöntemidir. BDT şimdi ve burada ilkesi doğrultusunda çalışır. Güncelde yaşanan problemlere odaklanırken bu soruna neden olan geçmişte yaşanan travmalar sonucunda geliştirilen düşünce hatalarına odaklanarak onları değiştirme ve dolayısı ile danışanları güncel hayatlarında yeni düşünme becerileri kazandırmayı ve becerileri uygulama ortamı sağlamayı hedefler. BDT, düşüncelerimizin duygularımızı ve davranışlarımızı yönettiğini ifade eder.
BDT danışana rahatsızlık veren bilişsel çarpıtmalar, düşünce hataları ve bu çarpıtmaları destekleyen davranışların tespit edilmesi ve bunların düzeltilmesini hedefleyerek danışanın yaşamı üzerindeki müdahalesini arttırmayı hedefler. Daha kalıcı düzelmeler ise danışanın işlevsel olmayan temel inançlarının değişmesi ile oluşur.
Bilişsel Davranışçı Terapi hızlı ve etkili bir terapi tekniği olarak tanınmaktadır. Bu terapi tekniğinde danışmanda danışan kadar aktif rol almaktadır. Her ikisi de rollerini aktif şekilde yerine getirmelidir. BDT uygulama ödevleri ile tanınan bir terapi yöntemidir, uygulama ödevleri ile danışanın önemli duygularını, duyguları vasıtası ile oluşan davranışlarını tüm duygu ve davranışların temel nedeni düşünceler için günlük tutma çalışmalarını içerir. Fark edilen ve günlükler vasıtası ile ifade edilen bilişsel çarpıtmaların ve negatif düşüncelerin saf dışı bırakılması üzerine odaklanır.
Bilişsel Davranışçı Terapi
-Anksiyete bozuklukları
-Obsesif kompulsif bozukluk
-Panik bozukluk
-Travma sonrası stres bozukluğu
-Yaygın anksiyete bozukluğu
-Depresyon
-Cinsel işlev bozuklukları
-Çift tedavileri ve aile terapileri
-Alkol ve madde kullanımı gibi bağımlılıklar
-Yeme bozuklukları
-Somatoform bozukluklar
-Sosyal fobi
-Özgül fobiler
-Tik gibi çeşitli davranış problemleri
-Yeme bozuklukları
-Şizofreni
-İki uçlu bozukluk (Bipolar bozukluk)
-Öfke kontrolü
-Kişilik bozuklukları
-Ağrı kontrolü
-Çeşitli sağlık sorunlarına uyum sağlama
-Uyku bozuklukları
gibi birçok psikolojik sorunda aktif kullanılabilen bir terapi ekolüdür.
GOTTMAN ÇİFT TERAPİSİ
Gottman Çift Terapisi, çift alanında en kapsamlı ve geçerli araştırmaları sürdüren dünyaca ünlü Profesör John Gottman’ın 1970’lerde başlayan ve hala devam eden araştırmalarına dayanan bir çift terapisi yöntemidir.
Gottman Çift Terapisinde, terapiye gelen çiftin ilişkisinde neyin başarılı ya da neyin başarısız olduğu üzerine değerlendirmeler yaparak, çiftler arasında çözülebilir sorunları yönetmeye ve çıkmaza girmiş konular üzerinde konuşmaya odaklanırız.
Gottman çift terapisi çoğunlukla her iki partnerinde duygularına odaklanan bir terapi biçimidir. Çiftin duygularına odaklanırken aynı zamanda çiftler arasındaki çatışmalara, düşüncelere, ilişkinin geçmişine ve bireysel geçmişlere de odaklanan bütünleyici bir terapidir.
Çiftin seansa getirdiği duygulara, negatif etkileşim kalıplarına; yani gerginliğin, duygusal ilgisizliğin nedenlerini anlamaya, anlaşmazlıkları ise daha yapıcı bir şekilde çözmeye odaklanır; çiftin arasındaki emniyet, güven, sevgi, samimiyet, arkadaşlık, bağ kurma gibi pozitif duyguları tekrar oluşturma veya pekiştirme üzerine çalışmalar yaparız.
DENEYİMSEL OYUN TERAPİSİ
“Çocuk için var olmak oyun oynamaktır.” – Byron Norton
Deneyimsel Oyun Terapisi yeni nesil bir terapi yaklaşımıdır. Byron Norton ve eşi Carol Norton tarafından geliştirilmiştir. 40 yılı aşkın süredir çocuklarla çalışan Byron Norton, 40.000’i aşkın oyun terapi seansı yapmış ve bu seanslar sonucunda elde edilen verilerle Deneyimsel Oyun Terapisi’ni geliştiren Norton çifti alandaki çalışmalarını 1997 yılında kitaplaştırmışlardır.
Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT), terapist tarafından yönlendirmenin yapılmadığı bir oyun terapisidir. DOT, İlişkisel Oyun Terapisi (Relationship Play Therapy) ile Çocuk Merkezli Oyun Terapisi’nin sentezi ve daha da geliştirilmiş şeklidir.
DOT çocukların dünyayı bilişsel olarak değil, deneyimsel olarak algıladığı varsayımı üzerine kuruludur. Çocuklar kuşkuları, soruları ve korkularını bilişsel olarak anlamaktan çok deneyimsel olarak anlarlar ve aktarırlar. Çünkü çocuklar rahatsız edici duygular üzerine etraflıca düşünemezler, bunu yerine o duyguları çeşitli ortamlarda, çeşitli davranışlar ile hareket ederek deneyimlerler.
Deneyimsel Oyun Terapisi
-Bağlanma sorunları / Zorlu Doğum
-Ayrılık Anksiyetesi
-Uyku, yeme ve tuvalet problemleri
-Enürosiz (alt ıslatma) /Enkopresiz (kaka tutma- yapma zorlukları)
-Kaygılar ve Korkular / Fobiler ve Tikler
-Seçici dilsizlik / sessizlik
-Ailevi yaşantıdaki değişiklikler (yakınını kaybetme, ölüm, yas, taşınma vb.)
-Boşanma sonrası adaptasyon sorunları
-Kardeş kıskançlığı / Davranışsal gerileme
-Evlatlık alınma / edinilme durumu
-Okula başlama ve uyum sorunları / Davranışsal problemler
-Saldırganlık / Öfke veya Zorbalık, saldırıya uğra(t)mak
-Düşük öz-benlik saygısı / Sosyal içe kapanıklık
-Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik)/ Dürtüsellik
-Tıbbi nedeni olmayan bulantılar/baş ağrıları
-İletişim problemleri / Sınır koyma sorunu
-Gecikmiş gelişim / Fiziksel yetersizlikler
gibi birçok alanda çocuklar için etkili bir terapi ekolüdür.
KISA SÜRELİ ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİ
Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, yaklaşımın kurucuları olan Steve de Shazer, Insoo Berg ve meslektaşlarının ortak çabaları ile 1980’li yıllarda Amerika’da kısa aile terapisinin geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Kısa süreli çözüm odaklı terapi, geleneksel kuramlardan farklı olarak kısa süreli, geçmiş yerine geleceğe odaklanan, sorundan çok çözüm konuşmalarının üzerinde duran, somut tekniklerin kullanıldığı, daha az kapsamlı, tümevarımsal ve iyimser bakış açısına sahip bir model olarak tasarlanmıştır. Problemlerin çözümüne yönelik değişimler yoluyla ilerlerken; danışanın kısıtlı yönlerinden çok güçlü yanları ve kaynakları üzerine geleceği yapılandırmanın en iyi yollarını bulmak, kısa süreli çözüm odaklı terapi yaklaşımının temel ilkelerinden olabilmektedir.
Çözüm konuşması veya çözüm üzerinde konuşmak, soruna bakmaksızın devam etmek, değişim yaratmak ve geliştirmek istenen yaşam yönlerini araştırmaktadır. Bunun yanı sıra bireylerin yetersiz yönlerinden çok güçlü yönlerini ve sınırlı yönlerinden çok olanaklarına vurgu yapmaktadır Bu çalışmada da Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi’nin tarihsel süreci, gelişimi, temel varsayımları ve terapi hedefleri, terapist danışan ilişkisi, uygulama teknikleri ve terapinin değişim yaratma sürecinde yer alan temel soruları hakkında genel bilgiler vermek amaçlanmaktadır.
ATTENTIONER DİKKATİMİ TOPLUYORUM TERAPİSİ
Attentioner ile Dikkatimi Topluyorum Programı, Almanya Bremen Üniversitesi’nde Nöropsikolojik tabanlı bir program olarak geliştirilmiştir. Bu Program Öğrenme Psikolojisi ve Nöropsikolojik temellere dayanmaktadır.
Kimlere Uygulanır; 7-14 yaş çocukların dikkat ve ilgili tüm yürütücü işlevlerini etkili bir biçimde iyileştiren bireysel ve grup eğitim programıdır. Çocuklar tarafından eğlenceli biçimde, yaş gruplarına uygun çalışmalarla desteklenmiştir.
Program Amacı
Bu programın bütün oturumlarında, kolaydan zora doğru uyaranlar, şifreler ve etkinliklerle çocuğun aşağıdaki dikkat işlevlerini etkili biçimde iyileştirmesi ve geliştirilmesi hedeflenir.
SEÇİCİ DİKKAT; Birden çok uyarıcı arasında, dikkati sadece istenen uyarıcıda yoğunlaştırabilmek.
BÖLÜNMÜŞ DİKKAT; Aynı anda birden fazla görevi yapabilmek.
ODAKLANMA; İç ve dış uyaranlardan etkilenmeden dikkati tek bir işe odaklayabilme.
ZAMANLAMA; Yapılması gereken etkinliği, belirli bir süre içerisinde tamamlayabilme.
Programın Etkisi
Programda beynin sistematik olarak artan düzeyde çoklu uyaranlarla karşılaştırılarak, bilişsel fonksiyonların seviyesi arttırılır. Program ile beyinde yeni aktif çözümler oluşturulur, eskiyen/hatalı çözümler yenilenir.
UYGULAYICISI OLDUĞUM TESTLER
OBJEKTİF TESTLER
-Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI)
-Gessel Gelişim Figürleri Testi
-Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi
-Metropolitan Okul Öncesi Olgunluk Testi
-R.B Catell 2A-3A Zeka Testi
-Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi
-Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
-Sınav Kaygısı Envanteri
-Porteus Labirentleri Testi
-Burdon & D2 Dikkat Testi
-Peabody Resim Kelime Testi
-Frankfurter Dikkat Testi
-Kent E.G.Y. Zeka Testi
-Kelime Söyleyiş Testi
-Psikolojik Belirti Tarama Testi (SCL90)
-Beck Depresyon & Anksiyete Ölçeği
-Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI I-II)
-Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ)
-Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (PARİ)
-Yale Brown Obsesyon Kompülsiyon Ölçeği (Y–BOCS)
-Hacettepe Kişilik Envanteri (HKE)
-Kısa Semptom Envanteri (KSE)
-Young Ebeveynlik Ölçeği (Young -E)
-MOXO d-CPT Testi
PROJEKTİF TESTLER
-Çocuklarda Tematik Algı Testi (CAT)
-Louisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi
-Beier Cümle Tamamlama A ve B Formu
-Resim Analizi
a) Bir İnsan Çiz Testi
b) Bir Aile Çiz Testi
c) Bir Ağaç Çiz Testi
-D10 Testi